fbpx

KERESSEN BENNÜNKET:  +36-84/519-212 Kérdezzen tőlünk info@liqui-moly.hu

Liqui-Moly Magyarország
30-40 százalék kedvezmény minden termékre az oldalon!
ikon fejlec 002
ikon legyen viszonteladonk

Ajánlott termékek

fooldal nagykep

Olaj minősítések

Motorolaj minősítések, mi is az a sok betű és szám a címkén?

A olajok fejlődésével egyre több minősítés- és ezzel egyre több rövidítés jelenik meg az olajok flakonjain..

A olajok minősítései a teljesítményük szerinti osztályozást jelentik. Tehát minden olajnak meg kell felelnie bizonyos követelményeknek, és aszerint kerülnek osztályozásra, hogy ezeket a követelményeket teljesítik-e, és ha igen, milyen mértékben.

De mik ezek a követelmények, amelyeket egy olajnak teljesítenie kell?

 • megfelelő viszkozitás nyújtása
 • motor felületére lerakódó szennyeződések, kopásfémek oldása és ezek lebegésben tartása a jó szűrhetőség és a kopás elkerülése érdekében
 • égés során keletkező savas jellegű termékek közömbösítése és korrózióvédelem
 • súrlódáscsökkentő és kopásgátló hatás
 • hőelvezetés
 • termikus stabilitás magas hőmérsékleten is
 • hidraulikus munkafolyadék feladatainak ellátása
 • habzás megakadályozása
 • tömítőanyagok és más szerkezti anyagokkal való összeférhetőség
 • katalizátorbarát jelleg
 • környezetre és egészségre ártalmas vegyületeket ne tartalmazzon

A követelményeknek való megfelelést szigorú szabályrendszerek alapján, géplaboratóriumi körülmények közt mérik. Példaképp szerepeljen itt néhány tipikus jellemző, melyeket fékpadi motorvizsgálatok során mérnek: dugattyú gyűrű leragadása, kopása, dugattyú lakkosodása, tisztasága, vezérműbütyök kopás, átlagos hengerfurat kopás, hengerfurat tükrösödése, motoriszap lerakódás, szelepfedél iszap lerakódás, nyomásvesztés túltöltés esetén, viszkozitás növekedés 3.8% korom esetén, szűrhetőség különböző nyomásokon, használt olaj ólom kopásfém tartalom, stb... Emellett persze egyéb olyan jellemzőket is vizsgálnak, mint például az olajfogyasztás, párolgási veszteség, tömítőanyag összeférhetőség, viszkozitásnövekedés, nyírási stabilitás, HTHS viszkozitás, szulfáthamu tartalom, habzási jellemzők, oxidációs jellemzők, stb.

Némiképp bonyolítja a helyzetet , hogy többféle, különböző olaj teljesítményszint mérő rendszer létezik. Az amerikai API (American Petrol Institute) és az európai autógyártók szövetsége, az ACEA (Association des constructeurs d’Automobiles) különböző szisztémát használ. Természetesen az európai gyártású járművek esetén kötelezően az ACEA rendszer előírásai a mérvadóak, míg az USA-ban és Japánban gyártott járművekre az API előírások vonatkoznak. A Japán gyártók únión belül gyártott járműveire ugyancsak az ACEA előírások vonatkoznak. Emellett ott van még a JASO dízelolaj szabvány (JASO M 355: 2008), amely a Japán Autóipari Szabványügyi Szervezet által került meghatározásra.
olajOK

SAE J 300 viszkozitás osztályok

Először nézzük a viszkozitás szerinti osztályozást: A SAE (Society of Automotive Engineers) egy szabványrendszer, amelyből lehet következtetni, hogy adott hőmérsékleten milyen a folyóssága, azaz a viszkozitása az olajnak.

Van téli (0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W) oldali, illetve nyári (20, 30, 40, 50, 60) oldali viszkozitás, a téli arra a negatív szélső hőmérsékleti értékre utal, amelynél még szivattyúzható a kenőanyag (pl. 10W esetén -30 °C). A nyári oldalból a köznapi életben kevésbé használható értékre lehet következtetni, mégpedig az olaj 150 °C hőmérsékleten mért folyósságára. A két oldal variálása határozza meg egy adott olaj viselkedését különböző hőmérsékleti tartományokban.

Az egyfokozatúak (pl. SAE 10W, 20W, SAE 30, SAE 40) egyetlen viszkozitás osztály előírásait teljesítik. A többfokozatúak pedig egyidejűleg garantálják a hideg- és a meleg tulajdonságokra előírt műszaki követelmények teljesülését. A többfokozatúak között beszélhetünk szűk (pl. SAE 20W-20) és tág viszkozitás határú (pl. SAE 5W-50) termékekről.
A olajok viszkozitási jellemzői az alapolajoknak a hőmérséklet függvényében mutatott folyási tulajdonságaitól, illetve a folyási tulajdonságokat módosító adalékoktól (dermedéspont-csökkentő, viszkozitás-módosító, súrlódás módosító) függenek.
A SAE 20W-XX, 15W-XX viszkozitás osztályba tartozó termékeket API Group I vagy Group II kategóriájú alapolajokból gyártják, a SAE 10W-XXáltalában Group III, míg a SAE 5W, SAE 0W fokozatok a jelenlegi technológiai színvonalon API Group III vagy Group IV típusú alapolajok felhasználásával gyárthatók. Minél tágabb a többfokozatú termék viszkozitási határa (pl. SAE 0W-40, 5W-50, 10W-60) annál nagyobb a jelentősége a szintetikus (API Group IV, Group V) alapolajoknak és a jó minőségű viszkozitás index módosító adalékoknak

SAE viszkozitás osztály Viszkozitás kis hőmérsékleten Viszkozitás nagy hömérsékleten
hidegindíthatósághoz (mPas) tartozó max. határhőmérséklet °C terhelés nélküli szivattyúzhatósághoz (max. 60000 mPas) tartozó határhőmérséklet °C Kinematikai viszkozitás kis nyírási gradiens; 100 °C Dinamikai viszkozitás nagy nyírási gradiens;
150 °C
cSt, min. cSt, max. mPas, min.
0W 6200; -35 60000; -40 3,8 - -
5W 6600; -30 60000; -35 3,8 - -
10W 7000; -25 60000; -30 4,1 - -
15W 7000; -20 60000; -25 5,6 - -
20W 9500; -15 60000; -20 5,6 - -
25W 13000; -10 60000; -15 9,3 - -
20 - - 5,6 < 9,3 2,6
30 - - 9,3 < 12,5 2,9
40 - - 12,5 < 16,3 2,9 (0W-40, 5W-40, 10W-40)
40 - - 12,5 < 16,3 3,7 (15W-40, 20W-40, 25W-40, 40)
50 - - 16,3 < 21,9 3,7
60 - - 21,9 <26,1 3,7

Az ACEA szabványrendszer

Az ACEA által létrehozott olaj-teljesítményszint rendszer 1996-ban került bevezetésre és 1997. január 1-jétől kötelező érvényű a gépkönyvi előírásokban. Előírásait az európai autógyártók széles körben alkalmazzák, de a távol-keleti gyártók Európában forgalmazott modelljeinek gépkönyveiben is fellelhetők. A nagyon részletesen kidolgozott, a olajok minden lényeges képességének értékelését tartalmazó ACEA teljesítményszint-kategóriákat rendszeresen felülvizsgálják és a kor követelményeinek megfelelően frissítik. Jelenleg ez a legrészletesebb, egyben legszigorúbb olaj-minősítési rendszer.

A rendszer megkülönböztet A,B és C kategóriát, ahol az A kategória a benzinüzemű személyautó és könnyű haszongépjármű motorokra vonatkozó teljesítményszintek, a B kategória a dízelüzemű személyautó és könnyű haszongépjármű motorokra vonatkozó teljesítményszintek, és a C kategória a részecskeszűrő kompatibilis személygépkocsi/könnyű haszongépjármű motorokra vonatkozó teljesítményszintek.

A1/B1: Az ilyen minősítésű termékek nagy tömegben előállított, alacsony belső súrlódású olajok, amelyek HTHS viszkozitása a 2,6 és 3,5 mPas közötti, alacsony értéktartományban van. Olyan - általában nem a legkorszerűbb - személygépkocsikés könnyű haszongépjárművek benzin- és dízelmotorjaihoz alkalmazható, amelyek kifejezetten kis viszkozitású olajokhoz vannak tervezve. Az A1/B1 specifikációjú olajok bizonyos, nagyobb viszkozitású olajat igénylő motortípusokhoz nem alkalmazhatók. Ilyen esetben a gépkönyvi ajánlásokat be kell tartani. Az A1/B1 korábban a Ford WSS-M2C-913 A és B specifikációkkal volt összeköthető, de az ACEA rendszer 2008-as revíziója után az új Ford WSSM2C-913-C követelmény alapját már az ACEA A5/B5 jelenti, így az A1 /B1 jelentősége ebből a szempontból is csökken. Az ACEA 2008 új vizsgálatai az A1/B1 kategóriában is jelentősen szigorúbbak a korábbiaknál, ezért az A1 /B1-2008 minősítésű termékek a kopásvédelem és az iszapképződés elleni védelem tekintetében lényegesen jobbak elődeiknél. Az alapolajuk jellemzően API Group III (hidrokrakkolt vagy hidroizomerizált) kategóriájú. (Fiat, Ford, Honda, Mitsubishi, Nissan, Opel, Subaru)

A3/B3: Jelenleg mondhatni a leggyakoribb ACEA olajteljesítményszint, amely a személygépkocsi és könnyű haszongépjármű benzin- és dízelmotorok széles köréhez megfelelő. Általában régebbi fejlesztésű motorokra vonatkozó előírás, mivel a legkorszerűbb motortechnikával járó követelmények már meghaladják az A3/B3 műszaki színvonalát. A SAE 10W-40-es változatok alapolaja jellemzően az API Group I és Group III csoportból kerül ki, a SAE 15W-40-esek többnyire API Group l-es alapolajúak, de a 2008-as szigorításokat követően e viszkozi­tásosztályban is felmerült a műszaki igény az API Group lll-as alapolajok használatára is. A 2008-as változás hatására az A3/B3-as olajok iszapképződés és kopás elleni védelme is jelentősen javult, és kisebb mértékben a dugattyútisztasági tulajdonságok is javultak.

A3/B4: A szokványos, nagy tömegben gyártott olajok felső kategóriájára jellemző műszaki előírás. Nagy teljesítményű benzin- és közvetlen befecskendezésű dízelmotorokhoz kifejlesztett követelményszint, amely azon­ban alkalmazható azokban a motorokban is, amelyekre a B3 előírás vonatkozik. A jellemző alapolajok viszkozitásosztályonként: SAE 10W-40 - olyan keverékek, amelyek API Group I, Group II és Group III kategóriájú alapolajokat egyaránt tartalmazhatnak. SAE 5W- 40 és 5W-30- általában tisztán API Group III alapolaj a jellemző; SAE 0W-30 - API Group IV (poli-alfa-olefin) alapolaj jellemző jelenleg. Az A3/B4 kategóriájú olajok 2008 után jóval hatékonyabbak lettek a dugattyúlerakódások, az iszapképződéssel és a kopással szembeni védelem tekintetében.

A5/B5: A felső kategóriájú, üzemanyag-takarékos olajok minősítése, hosszú olajcsere-periódusra, nagy teljesítményű benzin- és dízelmotorokhoz. Az ilyen minősítésű olajokat alacsony belső súrlódás jellemzi, a HTHS viszkozitás a 2,9 - 3,5 mPas érték- tartományban fekszik. Az A5/B5 olajok - az A1 /Bl-esekhez hasonlóan - nem alkalmazhatók olyan motorokhoz, amelyek nem kifejezetten kis viszkozitású kenőanyag használatára vannak tervezve. Ilyen esetben a gépkönyvi előírásokat be kell tartani. Tipikus viszkozitásosztályuk SAE 5W-30, alapolajuk API Group III kategóriájú. Az autómárkák közül a Honda, Land Rover, Mazda, Mitsubishi, Renault, Subaru, Suzuki, Volvo, Dacia, Iveco bizonyos típusainak olaj-előírása.

A4: Ez a teljesítményszint mindeddig nem lépett életbe, nincs műszaki követelményekkel feltöltve. Már mintegy tíz év óta az ún. közvetlen befecskendezésű benzinmotorok kenőanyagai számára van fenntartva, már 2002-től. A dolog pikantériája, hogy közben az ilyen típusú keverékképzésű benzinmotorok száma szépen gyarapszik (VW TSI, FSI, BMW HPI, Mercedes-Benz CGI, Mazda stb.), ám az A4 még mindig nem lépett életbe. Ennek az a magyarázata, hogy időközben az érvényben lévő A/B kategóriák műszaki követelményei oly mértékben szigorodtak, hogy a közvetlen befecskendezésű benzinmotorok kenési igényeit is ki tudják elégíteni, illetve a motorgyártók olajspecifikációi tartalmazzák a szükséges követelményeket.

C1: A műszaki tulajdonságok csúcsán lévő, kifejezetten alacsony szulfáthamu-, foszfor- és kéntartalmú, üzemanyag-takarékos olajok a részecskeszűrővel és hármas funkciójú katalizátorral ellátott személygépkocsi- és könnyűhaszongépjármű-motorokhoz, amelyek alacsony belső súrlódású, kis viszkozitású, alacsony hamu-, kén-, foszfortartalmú és 2,9 mPas-nál nagyobb HTHS viszkozitású olajat igényelnek. Habár a HTHS viszkozitás maximális értékét az előírások itt nem szabályozzák, a gyakorlatban a 3,0 mPas közötti értékek valósulnak meg. Tipikus viszkozitásosztályuk SAE 5W-30, alapolajuk API Group lll-as. Az ACEA Cl ésaJASO DL-1 előírások több tekintetben hasonlítanak egymásra, így pl. a kémiai határértékek tekintetében. Az e kategóriába tartozó olajok megnövelik a részecskeszűrő és a katalizátor élettartamát, és üzemanyag-megtakarítást is eredményeznek. A C1 műszaki követelményei 2004-ben és 2007-ben sem változtak, de a 2008-as általános ACEA revízió már ezt a kategóriát is érintette: a kopásvédelem és az iszapképződés elleni védelem lénye­gesen javult, az üzemanyag-takarékossági kívánalmak pedig az ACEA előírások között a legszigorúbbak lettek: 3,0% megtakarítást kell a C1 -es olajoknak elérni a SAE 15W-40 es referenciaolajhoz képest.

Figyelmeztetés: ezek az olajok nagyon alacsony hamutartalmúak és kis HTHS viszkozitásúak, ezért bizonyos motorokban nem alkalmazhatók. Ilyen esetben a gépkönyvi és gyártói előírásokat be kell tartani. Az ACEA C1 főként a Mazda és a Mitsubishi egyes típusaihoz használatos.

C2: Közepes hamutartalmú, üzemanyag-takarékos olajok, részecskeszűrővel és hármas funkciójú katalizátorral ellátott személygépkocsi- és könnyűhaszongépjármű- motorokhoz. Az üzemanyag-takarékosság e kategóriában is fontos követelmény, amelyek alacsony belső súrlódású, kis viszkozitású, közepes hamu-, kén-, foszfortartalmú és felülről nem korlátozott, de 2,9 mPas-nál mindenképpen nagyobb HTHS viszkozitású olajat igényelnek. Tipikus viszkozitásosztály SAE 5W-30, az alapolajok jellemzően API Group lll-as kategóriájúak. Az e kategóriába tartozó olajok megnövelik a részecskeszűrő és a katalizátor élettartamát, és üzemanyag-meg­takarítást is eredményeznek. Az ACEA 2008- as változtatásai után jelentősen szigorodott a kopásvédelem és az iszapképződés elleni védelemre vonatkozó követelmény. Figyelmeztetés: ezek az olajok bizonyos motorokban nem alkalmazhatók az alacsony HTHS viszkozitás miatt. Ilyen esetben a gépkönyvi és gyártói előírásokat be kell tartani. Az ACEA C2 egyes Honda, Mitsubishi, Peugeot, Subaru, Suzuki, Toyota típusokban használatos.

C3: Közepes hamutartalmú olajok részecskeszűrővel és hármas funkciójú katalizátorral ellátott, elsősorban nagy teljesítményű személygépkocsi- és könnyűhaszongépjár- mű-motorokhoz. Az e kategóriába tartozó termékek HTHS viszkozitása 3,5 mPas-nál nagyobb, inkább a kenési biztonság, mintsem a kiemelkedő üzemanyag-takarékosság a fő szempont. Alkalmasak részecskeszűrős motorokhoz, és sok autógyár ezt a teljesítményszintet írja elő vagy építi be saját motor- ola¡-követelményei közé. A jellemző viszkozitásosztályok: SAE 5W-30 vagy 5W-40, a szokásos alapolaj API Group lll-as. Széles körben, különböző Chevrolet, Honda, Hyundai, Kia, Mitsubishi, Nissan, Opel, Renault, Subaru, Suzuki típusokhoz használatos.

C4: Kifejezetten alacsony hamutartalmú olajok részecskeszűrővel és hármas funkciójú katalizátorral ellátott személygépkocsi- és könnyűhaszongépjármű-motorokhoz. Az e kategóriába tartozó termékek HTHS viszkozitása 3,5 mPas-nál nagyobb. Megnövelik a részecskeszűrő és a katalizátor élettartamát. Ezt a kategóriát az ACEA kifejezetten a Renault kezdeményezésére vette fel az előírások közé, az ACEA C4 az alapja a Renault RN0720 specifikációnak. Egyenlőre csak bizonyos Renault-típusok esetében előírt követelmény.

Legtöbbet keresett szavak: webshop, olaj, olajshop, szervóolaj, olaj ár, motorolaj árak, 10w40 motorolaj, 5w30 motorolaj, motorolaj

4+1 és 5+1 literes AKCIÓ

fooldal nagy kep