fbpx

KERESSEN BENNÜNKET:  +36-84/519-212 Kérdezzen tőlünk info@liqui-moly.hu

Liqui-Moly Magyarország
30-40 százalék kedvezmény minden termékre az oldalon!
ikon fejlec 002
ikon legyen viszonteladonk

Ajánlott termékek

fooldal nagykep

Olaj minősítések

Motorolaj minősítések, mi is az a sok betű és szám a címkén?

A olajok fejlődésével egyre több minősítés- és ezzel egyre több rövidítés jelenik meg az olajok flakonjain..

A olajok minősítései a teljesítményük szerinti osztályozást jelentik. Tehát minden olajnak meg kell felelnie bizonyos követelményeknek, és aszerint kerülnek osztályozásra, hogy ezeket a követelményeket teljesítik-e, és ha igen, milyen mértékben.

De mik ezek a követelmények, amelyeket egy olajnak teljesítenie kell?

 • megfelelő viszkozitás nyújtása
 • motor felületére lerakódó szennyeződések, kopásfémek oldása és ezek lebegésben tartása a jó szűrhetőség és a kopás elkerülése érdekében
 • égés során keletkező savas jellegű termékek közömbösítése és korrózióvédelem
 • súrlódáscsökkentő és kopásgátló hatás
 • hőelvezetés
 • termikus stabilitás magas hőmérsékleten is
 • hidraulikus munkafolyadék feladatainak ellátása
 • habzás megakadályozása
 • tömítőanyagok és más szerkezti anyagokkal való összeférhetőség
 • katalizátorbarát jelleg
 • környezetre és egészségre ártalmas vegyületeket ne tartalmazzon

A követelményeknek való megfelelést szigorú szabályrendszerek alapján, géplaboratóriumi körülmények közt mérik. Példaképp szerepeljen itt néhány tipikus jellemző, melyeket fékpadi motorvizsgálatok során mérnek: dugattyú gyűrű leragadása, kopása, dugattyú lakkosodása, tisztasága, vezérműbütyök kopás, átlagos hengerfurat kopás, hengerfurat tükrösödése, motoriszap lerakódás, szelepfedél iszap lerakódás, nyomásvesztés túltöltés esetén, viszkozitás növekedés 3.8% korom esetén, szűrhetőség különböző nyomásokon, használt olaj ólom kopásfém tartalom, stb... Emellett persze egyéb olyan jellemzőket is vizsgálnak, mint például az olajfogyasztás, párolgási veszteség, tömítőanyag összeférhetőség, viszkozitásnövekedés, nyírási stabilitás, HTHS viszkozitás, szulfáthamu tartalom, habzási jellemzők, oxidációs jellemzők, stb.

Némiképp bonyolítja a helyzetet , hogy többféle, különböző olaj teljesítményszint mérő rendszer létezik. Az amerikai API (American Petrol Institute) és az európai autógyártók szövetsége, az ACEA (Association des constructeurs d’Automobiles) különböző szisztémát használ. Természetesen az európai gyártású járművek esetén kötelezően az ACEA rendszer előírásai a mérvadóak, míg az USA-ban és Japánban gyártott járművekre az API előírások vonatkoznak. A Japán gyártók únión belül gyártott járműveire ugyancsak az ACEA előírások vonatkoznak. Emellett ott van még a JASO dízelolaj szabvány (JASO M 355: 2008), amely a Japán Autóipari Szabványügyi Szervezet által került meghatározásra.
olajOK

SAE J 300 viszkozitás osztályok

Először nézzük a viszkozitás szerinti osztályozást: A SAE (Society of Automotive Engineers) egy szabványrendszer, amelyből lehet következtetni, hogy adott hőmérsékleten milyen a folyóssága, azaz a viszkozitása az olajnak.

Van téli (0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W) oldali, illetve nyári (20, 30, 40, 50, 60) oldali viszkozitás, a téli arra a negatív szélső hőmérsékleti értékre utal, amelynél még szivattyúzható a kenőanyag (pl. 10W esetén -30 °C). A nyári oldalból a köznapi életben kevésbé használható értékre lehet következtetni, mégpedig az olaj 150 °C hőmérsékleten mért folyósságára. A két oldal variálása határozza meg egy adott olaj viselkedését különböző hőmérsékleti tartományokban.

Az egyfokozatúak (pl. SAE 10W, 20W, SAE 30, SAE 40) egyetlen viszkozitás osztály előírásait teljesítik. A többfokozatúak pedig egyidejűleg garantálják a hideg- és a meleg tulajdonságokra előírt műszaki követelmények teljesülését. A többfokozatúak között beszélhetünk szűk (pl. SAE 20W-20) és tág viszkozitás határú (pl. SAE 5W-50) termékekről.
A olajok viszkozitási jellemzői az alapolajoknak a hőmérséklet függvényében mutatott folyási tulajdonságaitól, illetve a folyási tulajdonságokat módosító adalékoktól (dermedéspont-csökkentő, viszkozitás-módosító, súrlódás módosító) függenek.
A SAE 20W-XX, 15W-XX viszkozitás osztályba tartozó termékeket API Group I vagy Group II kategóriájú alapolajokból gyártják, a SAE 10W-XXáltalában Group III, míg a SAE 5W, SAE 0W fokozatok a jelenlegi technológiai színvonalon API Group III vagy Group IV típusú alapolajok felhasználásával gyárthatók. Minél tágabb a többfokozatú termék viszkozitási határa (pl. SAE 0W-40, 5W-50, 10W-60) annál nagyobb a jelentősége a szintetikus (API Group IV, Group V) alapolajoknak és a jó minőségű viszkozitás index módosító adalékoknak

SAE viszkozitás osztály Viszkozitás kis hőmérsékleten Viszkozitás nagy hömérsékleten
hidegindíthatósághoz (mPas) tartozó max. határhőmérséklet °C terhelés nélküli szivattyúzhatósághoz (max. 60000 mPas) tartozó határhőmérséklet °C Kinematikai viszkozitás kis nyírási gradiens; 100 °C Dinamikai viszkozitás nagy nyírási gradiens;
150 °C
cSt, min. cSt, max. mPas, min.
0W 6200; -35 60000; -40 3,8 - -
5W 6600; -30 60000; -35 3,8 - -
10W 7000; -25 60000; -30 4,1 - -
15W 7000; -20 60000; -25 5,6 - -
20W 9500; -15 60000; -20 5,6 - -
25W 13000; -10 60000; -15 9,3 - -
20 - - 5,6 < 9,3 2,6
30 - - 9,3 < 12,5 2,9
40 - - 12,5 < 16,3 2,9 (0W-40, 5W-40, 10W-40)
40 - - 12,5 < 16,3 3,7 (15W-40, 20W-40, 25W-40, 40)
50 - - 16,3 < 21,9 3,7
60 - - 21,9 <26,1 3,7

Az ACEA szabványrendszer

Az ACEA által létrehozott olaj-teljesítményszint rendszer 1996-ban került bevezetésre és 1997. január 1-jétől kötelező érvényű a gépkönyvi előírásokban. Előírásait az európai autógyártók széles körben alkalmazzák, de a távol-keleti gyártók Európában forgalmazott modelljeinek gépkönyveiben is fellelhetők. A nagyon részletesen kidolgozott, a olajok minden lényeges képességének értékelését tartalmazó ACEA teljesítményszint-kategóriákat rendszeresen felülvizsgálják és a kor követelményeinek megfelelően frissítik. Jelenleg ez a legrészletesebb, egyben legszigorúbb olaj-minősítési rendszer.

A rendszer megkülönböztet A,B és C kategóriát, ahol az A kategória a benzinüzemű személyautó és könnyű haszongépjármű motorokra vonatkozó teljesítményszintek, a B kategória a dízelüzemű személyautó és könnyű haszongépjármű motorokra vonatkozó teljesítményszintek, és a C kategória a részecskeszűrő kompatibilis személygépkocsi/könnyű haszongépjármű motorokra vonatkozó teljesítményszintek.

A1/B1: Az ilyen minősítésű termékek nagy tömegben előállított, alacsony belső súrlódású olajok, amelyek HTHS viszkozitása a 2,6 és 3,5 mPas közötti, alacsony értéktartományban van. Olyan - általában nem a legkorszerűbb - személygépkocsikés könnyű haszongépjárművek benzin- és dízelmotorjaihoz alkalmazható, amelyek kifejezetten kis viszkozitású olajokhoz vannak tervezve. Az A1/B1 specifikációjú olajok bizonyos, nagyobb viszkozitású olajat igénylő motortípusokhoz nem alkalmazhatók. Ilyen esetben a gépkönyvi ajánlásokat be kell tartani. Az A1/B1 korábban a Ford WSS-M2C-913 A és B specifikációkkal volt összeköthető, de az ACEA rendszer 2008-as revíziója után az új Ford WSSM2C-913-C követelmény alapját már az ACEA A5/B5 jelenti, így az A1 /B1 jelentősége ebből a szempontból is csökken. Az ACEA 2008 új vizsgálatai az A1/B1 kategóriában is jelentősen szigorúbbak a korábbiaknál, ezért az A1 /B1-2008 minősítésű termékek a kopásvédelem és az iszapképződés elleni védelem tekintetében lényegesen jobbak elődeiknél. Az alapolajuk jellemzően API Group III (hidrokrakkolt vagy hidroizomerizált) kategóriájú. (Fiat, Ford, Honda, Mitsubishi, Nissan, Opel, Subaru)

A3/B3: Jelenleg mondhatni a leggyakoribb ACEA olajteljesítményszint, amely a személygépkocsi és könnyű haszongépjármű benzin- és dízelmotorok széles köréhez megfelelő. Általában régebbi fejlesztésű motorokra vonatkozó előírás, mivel a legkorszerűbb motortechnikával járó követelmények már meghaladják az A3/B3 műszaki színvonalát. A SAE 10W-40-es változatok alapolaja jellemzően az API Group I és Group III csoportból kerül ki, a SAE 15W-40-esek többnyire API Group l-es alapolajúak, de a 2008-as szigorításokat követően e viszkozi­tásosztályban is felmerült a műszaki igény az API Group lll-as alapolajok használatára is. A 2008-as változás hatására az A3/B3-as olajok iszapképződés és kopás elleni védelme is jelentősen javult, és kisebb mértékben a dugattyútisztasági tulajdonságok is javultak.

A3/B4: A szokványos, nagy tömegben gyártott olajok felső kategóriájára jellemző műszaki előírás. Nagy teljesítményű benzin- és közvetlen befecskendezésű dízelmotorokhoz kifejlesztett követelményszint, amely azon­ban alkalmazható azokban a motorokban is, amelyekre a B3 előírás vonatkozik. A jellemző alapolajok viszkozitásosztályonként: SAE 10W-40 - olyan keverékek, amelyek API Group I, Group II és Group III kategóriájú alapolajokat egyaránt tartalmazhatnak. SAE 5W- 40 és 5W-30- általában tisztán API Group III alapolaj a jellemző; SAE 0W-30 - API Group IV (poli-alfa-olefin) alapolaj jellemző jelenleg. Az A3/B4 kategóriájú olajok 2008 után jóval hatékonyabbak lettek a dugattyúlerakódások, az iszapképződéssel és a kopással szembeni védelem tekintetében.

A5/B5: A felső kategóriájú, üzemanyag-takarékos olajok minősítése, hosszú olajcsere-periódusra, nagy teljesítményű benzin- és dízelmotorokhoz. Az ilyen minősítésű olajokat alacsony belső súrlódás jellemzi, a HTHS viszkozitás a 2,9 - 3,5 mPas érték- tartományban fekszik. Az A5/B5 olajok - az A1 /Bl-esekhez hasonlóan - nem alkalmazhatók olyan motorokhoz, amelyek nem kifejezetten kis viszkozitású kenőanyag használatára vannak tervezve. Ilyen esetben a gépkönyvi előírásokat be kell tartani. Tipikus viszkozitásosztályuk SAE 5W-30, alapolajuk API Group III kategóriájú. Az autómárkák közül a Honda, Land Rover, Mazda, Mitsubishi, Renault, Subaru, Suzuki, Volvo, Dacia, Iveco bizonyos típusainak olaj-előírása.

A4: Ez a teljesítményszint mindeddig nem lépett életbe, nincs műszaki követelményekkel feltöltve. Már mintegy tíz év óta az ún. közvetlen befecskendezésű benzinmotorok kenőanyagai számára van fenntartva, már 2002-től. A dolog pikantériája, hogy közben az ilyen típusú keverékképzésű benzinmotorok száma szépen gyarapszik (VW TSI, FSI, BMW HPI, Mercedes-Benz CGI, Mazda stb.), ám az A4 még mindig nem lépett életbe. Ennek az a magyarázata, hogy időközben az érvényben lévő A/B kategóriák műszaki követelményei oly mértékben szigorodtak, hogy a közvetlen befecskendezésű benzinmotorok kenési igényeit is ki tudják elégíteni, illetve a motorgyártók olajspecifikációi tartalmazzák a szükséges követelményeket.

C1: A műszaki tulajdonságok csúcsán lévő, kifejezetten alacsony szulfáthamu-, foszfor- és kéntartalmú, üzemanyag-takarékos olajok a részecskeszűrővel és hármas funkciójú katalizátorral ellátott személygépkocsi- és könnyűhaszongépjármű-motorokhoz, amelyek alacsony belső súrlódású, kis viszkozitású, alacsony hamu-, kén-, foszfortartalmú és 2,9 mPas-nál nagyobb HTHS viszkozitású olajat igényelnek. Habár a HTHS viszkozitás maximális értékét az előírások itt nem szabályozzák, a gyakorlatban a 3,0 mPas közötti értékek valósulnak meg. Tipikus viszkozitásosztályuk SAE 5W-30, alapolajuk API Group lll-as. Az ACEA Cl ésaJASO DL-1 előírások több tekintetben hasonlítanak egymásra, így pl. a kémiai határértékek tekintetében. Az e kategóriába tartozó olajok megnövelik a részecskeszűrő és a katalizátor élettartamát, és üzemanyag-megtakarítást is eredményeznek. A C1 műszaki követelményei 2004-ben és 2007-ben sem változtak, de a 2008-as általános ACEA revízió már ezt a kategóriát is érintette: a kopásvédelem és az iszapképződés elleni védelem lénye­gesen javult, az üzemanyag-takarékossági kívánalmak pedig az ACEA előírások között a legszigorúbbak lettek: 3,0% megtakarítást kell a C1 -es olajoknak elérni a SAE 15W-40 es referenciaolajhoz képest.

Figyelmeztetés: ezek az olajok nagyon alacsony hamutartalmúak és kis HTHS viszkozitásúak, ezért bizonyos motorokban nem alkalmazhatók. Ilyen esetben a gépkönyvi és gyártói előírásokat be kell tartani. Az ACEA C1 főként a Mazda és a Mitsubishi egyes típusaihoz használatos.

C2: Közepes hamutartalmú, üzemanyag-takarékos olajok, részecskeszűrővel és hármas funkciójú katalizátorral ellátott személygépkocsi- és könnyűhaszongépjármű- motorokhoz. Az üzemanyag-takarékosság e kategóriában is fontos követelmény, amelyek alacsony belső súrlódású, kis viszkozitású, közepes hamu-, kén-, foszfortartalmú és felülről nem korlátozott, de 2,9 mPas-nál mindenképpen nagyobb HTHS viszkozitású olajat igényelnek. Tipikus viszkozitásosztály SAE 5W-30, az alapolajok jellemzően API Group lll-as kategóriájúak. Az e kategóriába tartozó olajok megnövelik a részecskeszűrő és a katalizátor élettartamát, és üzemanyag-meg­takarítást is eredményeznek. Az ACEA 2008- as változtatásai után jelentősen szigorodott a kopásvédelem és az iszapképződés elleni védelemre vonatkozó követelmény. Figyelmeztetés: ezek az olajok bizonyos motorokban nem alkalmazhatók az alacsony HTHS viszkozitás miatt. Ilyen esetben a gépkönyvi és gyártói előírásokat be kell tartani. Az ACEA C2 egyes Honda, Mitsubishi, Peugeot, Subaru, Suzuki, Toyota típusokban használatos.

C3: Közepes hamutartalmú olajok részecskeszűrővel és hármas funkciójú katalizátorral ellátott, elsősorban nagy teljesítményű személygépkocsi- és könnyűhaszongépjár- mű-motorokhoz. Az e kategóriába tartozó termékek HTHS viszkozitása 3,5 mPas-nál nagyobb, inkább a kenési biztonság, mintsem a kiemelkedő üzemanyag-takarékosság a fő szempont. Alkalmasak részecskeszűrős motorokhoz, és sok autógyár ezt a teljesítményszintet írja elő vagy építi be saját motor- ola¡-követelményei közé. A jellemző viszkozitásosztályok: SAE 5W-30 vagy 5W-40, a szokásos alapolaj API Group lll-as. Széles körben, különböző Chevrolet, Honda, Hyundai, Kia, Mitsubishi, Nissan, Opel, Renault, Subaru, Suzuki típusokhoz használatos.

C4: Kifejezetten alacsony hamutartalmú olajok részecskeszűrővel és hármas funkciójú katalizátorral ellátott személygépkocsi- és könnyűhaszongépjármű-motorokhoz. Az e kategóriába tartozó termékek HTHS viszkozitása 3,5 mPas-nál nagyobb. Megnövelik a részecskeszűrő és a katalizátor élettartamát. Ezt a kategóriát az ACEA kifejezetten a Renault kezdeményezésére vette fel az előírások közé, az ACEA C4 az alapja a Renault RN0720 specifikációnak. Egyenlőre csak bizonyos Renault-típusok esetében előírt követelmény.

Legtöbbet keresett szavak: webshop, olaj, olajshop, szervóolaj, olaj ár, motorolaj árak, 10w40 motorolaj, 5w30 motorolaj, motorolaj

Webshop az olajcsere specialista

1998-ban egy jelentős változás történt az értékesítési stratégia területén. Felismerték, hogy ha nem a kevés nagykereskedőt szolgálják ki tovább...

Olajshop Liqui Moly olaj motorolaj cseréhez

Az olajcsere az egyik leginkább alábecsült téma a járművezetőknél. A motor tartóssága szempontjából rendkívül fontos tovább...

Motorolaj választék

A LIQUI MOLY kutatórészleg szakemberei kiváló minőségű kenőanyagok és termékek egész sorozatát fejlesztették ki. tovább...

Olaj minősítések

A olajok fejlődésével egyre több minősítés- és ezzel egyre több rövidítés jelenik meg az olajok flakonjain. tovább...

 

Legtöbbet keresett szavak: webshop, olaj, olajshop, szervóolaj, olaj ár, motorolaj árak, 10w40 motorolaj, 5w30 motorolaj, motorolaj

Olajshop Liqui Moly olaj motorolaj cseréhez

Motor-károsodások elkerülésére: olajcsere - Liqui Moly olajshop

Az olajcsere az egyik leginkább alábecsült téma a járművezetőknél. A motor tartóssága szempontjából rendkívül fontos, hogy a kenőanyagot rendszeresen cseréljük. Ezért az Autó-Doktor pár fontos dologra felhívná a figyelmet.

Mi történik az olajcserekor:

Mindenekelőtt a legfontosabb: az olajcserét mindig szakszervizben végeztessük el. A szakszerűtlen folyamat gyorsan nagyon drága javításokhoz vezethet. Az olajcserekor legelőször a fáradt-olajt eresztik le az olajteknő leeresztő csavarján keresztül. Csak ha ezt a csavart ismét visszatekerik, utána lehet kicserélni az olajszűrőt és feltölteni a motort friss motorolajjal.

Meddig tart körülbelül egy olajcsere?

Akár meg is lehet várni! Legjobb esetben 60-75 perc alatt megoldható, de általában az olajcserével egybekötött inspekció alkalmával más szervizműveleteket is el kell végezni! Például a légszűrőnek legtöbbször ugyanolyan a csereperiódusa, mint az olajnak és néha a pollenszűrőt, üzemanyagszűrőt is ezzel együtt kell cserélni. Ezek elvégzésével együtt, akár 2 óra is elképzelhető, nagyban függ a gépjármű típusától és az elvégzendő inspekciótól.

Ki lehet váltani az olajcserét az állandó olajutántöltésekkel?

Nem. Ha a motor fogyasztja az olajt és rendszeresen utána kell tölteni, nem szabad kiváltani az olajcserét! Mert a motorra káros részecskék, amiket a szűrő nem tud kiszűrni a régi motorolajban maradnak és szennyezik az utánatöltött friss olajt is. Így a motorra ugyanolyan káros terhelés fog hatni, mint előtte és hosszútávon a motor tönkremeneteléhez fog vezetni!

Milyen gyakran kell egy személyautóban olajt cserélni?

A szokásos olajcsere intervallum 10.000 km vagy másfél év. A modernebb járművek már automatikusan figyelmeztetik a vezetőt az olajcsere szükségességére. Inspekció és olajcsere egyben? Az olajcserét legtöbbször már az inspekció keretében végzik a szervizek. Liqui Moly olajshop.

Mennyibe kerül egy olajcsere körülbelül?

Az olajcsere költségét nehéz meghatározni, mert nagymértékben függ a felhasznált olaj minőségétől és mennyiségétől is. Nagyjából 12.000 és 30.000 Ft körül mozog tisztán a motorolaj-csere díja. Azonban a Longlife motorolajok esetében ez az ár jelentősen emelkedik, sőt ha az összes szűrőt (olajszűrő, levegőszűrő, pollenszűrő, üzemanyagszűrő) is megrendeljük, akkor már közel a duplájába is kerülhet az inspekció.

Ki tudom én is cserélni az olajt?

Jobb, ha nem. Az olajcsere folyamatba több hiba is megeshet. Egyfelől a motortérben maradt régi motorolaj maradványai kifehéríthetik a motorteret, ha az olajcserét nem szakemberen keresztül végezzük el. Másrészben rendkívül környezetszennyező, ha nem szakszerűen tároljuk és semmisítjük meg a fáradt-olajt és az esetleg a talajon keresztül bekerül az ivóvízbe. Pont ezért az olajcserét végző műhelyeknek speciális alapkialakítással, lefolyó és ártalmatlanító, -tároló berendezésekkel kell rendelkezniük. Ha valakit rajtakapnak, hogy nyílt területen, vagy saját területen környezetvédelmi szabályokat be nem tartva olajt cserél 300.000 Ft-ig terjedő pénzbírságra számíthat.

Mit jelent az ajánlott szerviz intervallum?

A szerviz intervallum a gépjármű gyártó által előírt kötelező szervizek közötti időtartamot jelenti. Az ajánlott karbantartási intervallumon belül az olajcsere az Otto-motoros modelleknél maximum 20-30.000 km vagy maximum egy év után esedékes, míg a korszerű dizel motor esetében, a jármű igénybevételétől függően, csupán 30-50.000 kilométer után válik szükségessé. Ezeket a gazdaságos és az ügyfelek számára rendkívül kedvező intervallumokat az új és továbbfejlesztett motorok, valamint a speciális fejlesztésű motorolajok teszik lehetővé (Long Life). Az gépjármű egyik kijelzője még idejében figyelmezteti a vezetőt akkor, ha esedékessé válik a szerviz felkeresése és az időpont egyeztetése. Liqui Moly olajshop.

Tegye a szívére a kezét – rendszeresen ellenőrzi az olajszintet?

Ezzel nincs egyedül. Sok járművezető nem veszi komolyan addig az ellenőrzést, amíg a kis kannácska a műszerfalon fel nem gyullad, és arra figyelmeztet, nagyon kevés az olaj a motorban. De sokszor ez már túl késő…
Ugyanez érvényes az olajcserére is. Habár nincs mindenre és mindenkire érvényes szabály, milyen gyakran cseréljük le az olajat a járművünkben, a szakemberek azt tanácsolják, hogy 10 és 15 ezer km-enként végeztessük el az olajcserét. Pontos útmutatást a járművek kézikönyvében találhatunk.

Díjtalan motorolaj utántöltés

Autó-Doktor szervizcsomag választása esetén: Ön díjtalan motorolaj utántöltésre jogosult a két olajcsere között 1 liter mennyiségig!

Következő tanácsokkal tudunk szolgálni:

Túl kevés olaj

A kevés olaj az olaj teljesítményének a csökkenéséhez vezet, mert az alacsony mennyiségnek ugyanazt a hő és mechanikai teherbírást kell elviselni, mit normál szint esetén. A megmaradt kenőanyag erősebben szennyeződik és gyorsabban öregszik. A motorolajszint teljesítményéért felelős összetevők sérülése könnyen a motor károsodásához vezet.

Túl sok az olaj

Túl sok olajnál az a veszély fenyegeti a főtengelyt, hogy az olaj ellepi azt, és ez ahhoz vezet, hogy az olajköd bekerülhet az égéstérbe. A következmények: teljesítménycsökkenés, megnövekedett fogyasztás és károsanyag-kibocsátás. Liqui Moly olajshop.

Olajfigyelmeztető piktogram világít

Ha felvillan az olajfigyelmeztető lámpa, azonnal álljunk meg, mert legtöbbször nemcsak a túl kevés olajszintet jelzi, hanem az olajnyomás csökkenést is. Ez akkor jön létre, ha az olajpumpa levegőt szív be, így többé már nem biztosított a motor megfelelő kenése, így törvényszerű a motor gyors tönkremenetele. Rögtön hívjunk autómentőt és keressünk fel egy szakszervizt.

Ne keverjük az olajakat

Ha valaki különböző minőségű olajokat kever, kockáztatja, hogy a keverék összteljesítménye csökkeni fog. Ha egy nem megfelelő teljesítményszintű olajjal töltjük fel motorolajunkat, akkor ezzel még a megfelelő minőségű olajat is tönkre tesszük. Motorolaj vásárlásnál a viszkozitás mellett a teljesítményszintet/gyártói előírásokat is vegyük figyelembe!

Csak ugyanolyan minőségű olajat töltsünk után

Ügyeljünk arra, hogy ugyanolyan minőségű motorolajat töltsünk után. Ha tehetjük szintetikus könnyűfutású (Leichtlauf) olajat válasszunk a magasabb ár ellenére, mert az ezzel történő üzemanyag-megtakarítás vissza fogja hozni az árát.

Milyen feladatai vannak egy motorolajnak?

Az olaj csökkenti a motorban lévő alkatrészek közti súrlódást. Télen olyan folyékonynak kell lennie, amilyen csak lehet, hogy az önindító könnyen el tudja indítani a motort és az olaj könnyen és gyorsan eljusson a megfelelő helyekre. Azonban ezt a tulajdonságát magas hőmérsékleten is biztosítani kell, hűteni kell a felforrósodott dugattyúkat, korróziótól megvédeni az alkatrészeket és megtisztítani a motort az égéstermékektől.

Miben különböznek a Leichtlauf és Longlife motorolajok?

Mivel a Leichtlauf-olajok „folyékonyabbak” csökkentik a súrlódást, és ezáltal a fogyasztást. Az ADAC kimutatásai alapján rövid távú szakaszokon 6%, országúti közlekedésnél 4%, autópályán 2% üzemanyagot lehet spórolni. A Longlife olajok szintén a Leichtlauf kenőanyagokhoz tartoznak. Ezek az olajok kevésbé használódnak el, és különösen nagy futásteljesítményt tesznek lehetővé (akár 50.000 km-t).

Mit jelent az „SAE 5W-40” a dobozon?

Az SAE osztályozás az olaj viszkozitását jelenti. Minél kisebb a „W” előtti szám, annál jobb hidegtulajdonsággal rendelkezik az olaj. Hogy milyen SAE osztályú olajat lehet alkalmazni az adott járműnél, az a jármű gépkönyvében/használati utasításában található.

Olajcserénél szűrőt is cseréljünk

Az olajszűrő feladata, hogy a motorolajat a fémrészecskéktől, portól, kokszmaradványoktól megszabadítsa, mielőtt az a kenési helyekre eljutna. Hosszabb használat során ezek a részecskék idővel eltömítik az olajszűrőt, és ha nem cseréljük le időben, az olaj nem tud a szűrőn hatékonyan átáramolni. Így a tisztítás sem lesz hatékony és a káros részecskék le fognak rakódni a rendszerben.

Meddig tart a motorolaj szavatossága

Rendeltetésszerű tárolásnál az eredeti kiszerelésben tárolt motorolajok relatív hosszú ideig tarthatóak. A gyártók azonban felhívják a figyelmet, hogy ne lépjük túl a gyártástól számított 5 évet, mert az olajban lévő adalékok ennyi idő után már veszítenek hatékonyságukból. Liqui Moly olajshop.

Tartalékolaj a csomagtérben

Az olaj, ami megmaradt az olajcserekor azt tegyük a csomagtérbe. Mert ha észrevesszük, hogy csökken az olajszint, akkor a megfelelő teljesítményszintű olaj már kéznél van. Ez kényelmes és takarékos módja a kockázat elkerülésére.

A téli környezet az olaj hígulásához vezet.

A téli környezetben történő rövid távú közlekedésnél jellemzőbb, hogy az üzemanyag a motorolaj hígulását okozza, aminek a következménye, hogy a kenőképesség jelentősen csökken. Az olajhígulás felismerhető a megnövekedett olajszintről. Ezért is ajánlatos tavasszal elvégezni az olajcserét.

Kerüljük el a No-Name gyártók termékeit

A különböző nagyáruházakban rendkívül sok olcsó No-Name motorolaj található, azonban kérdéses, hogy ezek az olajok valóban megfelelnek-e a gyártói előírásoknak? És pont ezért figyelmeztetünk mindenkit, hogy ne az ár alapján, hanem a minőség és teljesítményszint alapján hozzák meg az olaj kiválasztásnál a döntésüket, de legjobb, ha egy szakember segítségét veszik igénybe. A Liqui Moly-nál a németországi fejlesztésnek és gyártásnak köszönhetően biztos lehet a minőségben.

Mi okozza az olaj hígulását?

Ha az olajszint növekszik, olajhígulásról beszélünk, ez főként a rövid szakaszon történő dízelautóknál szokott előfordulni. Ennek az az oka, hogy a dízelautóknál a részecskeszűrő regenerálásához az üzemanyagrendszer plusz üzemanyagot fecskendez a hengerekbe. Ha viszont a rendszer nem tudja regenerálni a rendszert (a regeneráláshoz üzemmeleg motor és legalább 50 km folyamatos és egyenletes megtett út szükséges), akkor az üzemanyag egyre csak növekszik a motorolajban. Az így felhígult motorolaj azonban kevésbé ken, és ezáltal megnövekszik a súrlódás és a kopás mértéke.

Mekkora a normális olajfogyasztás?

Régebbi motoroknál 1000 km-enként 0,5 L olajfogyasztás még megengedhető. A modern motorok fogyasztása természetesen lényegesen kevesebb. Liqui Moly olajshop.

Periódikus karbantartási ajánlatok és kedvezmények

Az alábbi tájékoztatóból részletesen megismerheti olajcsere csomagjaink tartalmát, segítséget nyújtunk a megfelelő motorolaj kiválasztásához és bemutatjuk mi mindent tartalmaz a díjmentes átvizsgálás csomagunk. Szervizünkben felkészült kollégáink minden alkalommal segítséget nyújtanak a gépjárművének leginkább megfelelő szervizcsomag és kenőanyag kiválasztásában!

Korszerű motorkonstrukciókhoz szükséges motorolajokról!

Korszerű Common Rail dizel motorolajok

A dízel részecskeszűrő (DPF = Diesel Particulate Filter) egyre népszerűbb tartozéka a korszerű Common Rail dízel személy- és haszonjárműveknek. Az EURO IV-VI szabvány teljesítésének egyik feltétele a kibocsátott szilárd részecskék számának limit alatt tartása. A DPF fizikailag szűri a kipufogógázt, így jelentősen csökkenti a kibocsátott szilárd részecskék számát. Liqui Moly olajshop.

Igen érzékeny alkatrészről van szó, amelynek nagy ellensége a kén, a szulfáthamu és a foszfor (SAPS = Sulphated Ash, Phosphorous, Sulfur). Ez a tulajdonsága hatással van a felhasznált üzemanyaggal és motorolajjal szemben támasztott követelményekre: csak alacsony SAPS szintű motorolaj és alacsony kéntartalmú gázolaj használható!

A kenőanyagok meleg oldali viszkozitási osztályok esetében a 100 °C-on mért kinematikus és a 150 °C-on, nagy terhelés mellett (HTHS = High Temperature High Shear) mért dinamikus viszkozitás számít. Nagy terhelés mellett akár 300 °C is lehet a hőmérséklet a dugattyú tetején és ellentétben a téli kondíciókkal, itt ez az a hőmérséklet, amit a motorolajnak bírnia kell.

Ha ezeket a követelményeket nem tartjuk be, a részecskeszűrő előbb-utóbb eltömítődik, cseréje pedig akár félmilliós forintos kiadást is jelenthet.

Korszerű közvetlen befecskendezéses benzin motorolajok

A közvetlen benzin befecskendezésnél az üzemanyagot közvetlenül az égéstérbe fecskendezik be. Itt belső keverékképzésről is beszélhetünk, minthogy a gyúlékony üzemanyag-levegő keverék csak az égéstérben jön létre.

Szemben a külső keverékképzésű, hagyományos benzinmotorokkal, ahol az üzemanyag befecskendezése és a keverékképződés a szívócsőben, vagyis a hengereken kívül történik. Liqui Moly olajshop.

A közvetlen benzin befecskendezés során az üzemanyagot maximum 150 bar nyomással közvetlenül a motor égésterébe fecskendezik. Az égéstér különleges kialakítása gondoskodik a benzin-levegő keverék optimális eloszlásáról. A hasonló teljesítményű, hagyományos befecskendezésű motorokkal szemben tanúsított üzemanyag megtakarítás megfelelő üzemmód mellett akár a 25%-ot is elérheti.

A „Twincharger“, az utánkapcsolt kipufogógáz turbófeltöltővel kombinált mechanikus feltöltő, az általa lökettérfogat-literenként nyújtott 125 kW (170 LE) literteljesítménnyel csúcsértéket képvisel a szériagyártású, négyhengeres személyautók között.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a két olajcsere közti időszak nagyban függ a vezetési stílustól és/vagy a kedvezőtlen időjárási körülményektől.

Legtöbbet keresett szavak: webshop, olaj, olajshop, szervóolaj, olaj ár, motorolaj árak, 10w40 motorolaj, 5w30 motorolaj

Újdonság!

4+1 és 5+1 literes AKCIÓ

fooldal nagy kep